Bel Fıtığı Risk Grubundaki Meslekler
20
Kas

Bel Fıtığı Risk Grubundaki Meslekler

Bel ağrısı çağımızın en önemli rahatsızlıklarından birisi olarak kabul edilmektedir. Her ne kadar bel ağrılarının büyük bir kısmı 1-2 günlük yatak istirahatinden sonra geçse de bazı bel ağrıları önemli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Hastalık sonucunda ortaya çıkan bel ağrıları ancak belirtiye neden olan hastalık tedavi edildikten sonra ortadan kalkmaktadır. Bazı mesleklerin getirdiği şartlar bel ağrısı ve bel fıtığı oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Çalışma koşulları değiştirilmediği sürece bu durum daha da kötüleşebilmektedir. Hastaların bu durumun önüne geçebilmesi için çalışma ortamlarını değiştirmeleri gerekebilmektedir.

Hangi Meslekler Bel Fıtığına Neden Olur?

Ağır yük kaldırma, stres, uzun süre aynı pozisyonda durma ve uzun süre ayakta sabit kalma gibi durumlar bel fıtığına neden olmaktadır. Bu nedenle masa başı işlerde çalışanların bel fıtığı olma riski diğerlerine göre daha fazladır. Özellikle uzun yolculuk yapan otobüs ya da kamyon şoförlerinin hem uzun süre aynı pozisyonda oturması hem de sürekli olarak vibrasyonel yüklere maruz kalması bu meslek grubunda bel fıtığı görülme riskini arttırmaktadır. Şoförlük mesleğinde bel fıtığının oluşma riski diğer mesleklere göre kat ve kat daha fazladır. Ağır yük kaldırılan çeşitli meslek grupları da risk grubunda yer almaktadır. Yükün vücuda doğru şekilde dağıtılmaması, ağırlığın omurganın bel bölgesine binmesi birçok kişide bel fıtığı görülmesine neden olmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Masa başı adı verilen işlerde çalışanların ilk olarak doğru pozisyonda oturması gerekmektedir. Ayrıca küçük molalarda duruşu değiştirmek, ayağa kalkıp dolaşmak ve hafif fiziksel aktiviteler yapmak fıtıklaşmanın önüne geçilmesinde yardımcı olmaktadır. Şoförlerin ise araç koltuğunu daha konforlu hale getirmesi, aracın süspansiyonlarının doğru sertlikte olmasına dikkat etmesi ve molalarda uzanarak ya da hafif yürüyüşler yaparak omurga bölgesini dinlendirmesi tavsiye edilir. Ayrıca koltuklarda kullanılacak bel destekleri de omurganın daha rahat etmesine yardımcı olmaktadır. Ağır yük kaldıran kişilerin ise çalışırken bel bölgesine mümkün olduğunca az yük bindirmeleri, ağırlık kaldırırken belden eğilmek yerine çömelmeleri ve yükü dizlerini kırarak kaldırmaları bel fıtığı oluşum riskini azaltmaktadır.

By

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir