Bel fıtığı, omurgada yer alan ve adeta amortisör gibi görev yapan disklerden gelişen bir hastalıktır. Sinirlerin üzerinde yapılan baskı nedeniyle şiddetli ağrılar meydana gelebilmektedir. Bel fıtığı sonucunda bel bölgesinde şiddetli ağrı, yanma ve batma hissi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bacak ve ayak bölgelerinde de uyuşma, ağrı oluşabilmektedir. Bel fıtığının ilk evrelerinde bel kaslarını güçlendiren çeşitli egzersizler ve günlük hayatta yapılacak olan değişiklikler ile rahatsızlığın ilerlemesi sıklıkla önlenmektedir. Ayrıca yapılacak olan egzersiz ve uygun sporlar hastaların daha konforlu yaşamasına, yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Hastalığın akut dönemlerinde ise spor yapılması tavsiye edilmemektedir.
Hangi Sporlar Yapılmalı?
Bel fıtığından muzdarip olan kişiler, vücudun üzerine yük bindirmeyen hafif sporlar yapabilir. Ancak bu sporlar bel fıtığının başlangıç seviyesinde yapılmaktadır. Bu sporların başında yüzme gelmektedir. Suyun kaldırma kuvveti sayesinde vücudun üzerine binen yük azalmakta ve böylece omurgada rahatlama meydana gelmektedir. Özellikle sırt üstü yüzme hastaların ağrılarında hafifleme sağlamaktadır. Yüzme aynı zamanda vücudun bütün kaslarını çalıştırdığı için genel vücut sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. Bel fıtığı olan kişilere yürüyüş yapmaları da tavsiye edilmektedir. Doğru yapılan yürüme sporu ile bel kaslarının güçlenmesi omurga üzerine düşen yükün azaltılmasına hizmet etmektedir. Gün içerisinde yürüyüşler yapılması hastaların rahatlamasını sağlayabilmektedir.
Hangi Sporlar Yapılmamalı?
Bel fıtığı olan kişilerin ağır sporlardan kaçınması gerekmektedir. Özellikle halter gibi ağırlık kaldırılan sporlar bel fıtığı olan kişiler için uygun değildir. Boks, güreş, futbol veya basketbol gibi fiziksel mücadelenin üst seviyede olduğu sporlar da uzak durulması gereken sporlar arasında yer alır. Yoga ve pilates gibi fiziksel aktivitelerin yüksek olduğu sporlar tartışılan sporlar arasında yer almaktadır. Toplu yoga ve pilates dersleri bel fıtığı hastalarında riskli olduğu için tavsiye edilmemektedir ancak uzman eğitmenler tarafından verilen birebir dersler ağırların hafifletilmesinde bazı hastalarda yardımcı olabilmektedir. Her kişinin farklı vücut yapısında olması, farklı boy ve kiloda bulunması bu sporlarda risk oranlarını değiştirmektedir.