Dar kanal hastalığının boyun bölgesinde bulunan omurlarda meydana gelmesi servikal dar kanal olarak adlandırılmaktadır. Omurganın boyun kısmında kalan bölümüne servikal bölge adı verilir. Bu bölgede 7 tane omur ve bu omurların arasında diskler bulunur. Boyun bölgesinden geçen sinirler hem bacakların hem de kolların hareket ve his mekanizmasına doğrudan etki eder. Bu nedenle de oldukça önemli olan bu yapının mümkün olduğunca korunması ve bu bölgede ortaya çıkan herhangi bir sorunun kısa sürede çözülmesi gerekir.
Servikal Dar Kanal Belirtileri
Servikal dar kanal belirtileri ile bel ve sırt bölgesinde meydana gelen dar kanal belirtileri bir noktaya kadar örtüşmektedir. Bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma ve hissizlik bu iki durumda da meydana gelir. Servikal dar kanalda ayrıca kollarda da hissizlik oluşmaktadır. Ellerde titreme, uyuşma ve his kaybı; bunlara bağlı olarak alet kullanımında zorlanma meydana gelebilir. Servikal dar kanal ile boyun fıtığı arasındaki en temel fark ise belirtilerin her iki bölgede olup olmadığıdır. Boyun fıtığında belirtilere sağ ya da sol tarafta hissedilirken servikal dar kanal söz konusu olduğunda belirtiler genellikle iki tarafta da ortaya çıkar. Belirtiler başlayınca görmezden gelmeden kısa sürede bir hekime gitmek ve teşhis almak önemlidir. Bu bölgede oluşan hasarların bazen geri dönüşü olmadığı asla unutulmamalıdır.
Servikal Dar Kanal Ameliyatı
Servikal dar kanal ameliyatı bası oluşan omurdaki kemikleşmelerin temizlenmesi için yapılır. Ameliyatın ne şekilde yapılacağı ise hastanın fiziksel durumuna, yaşına ve sorunun ilerlemesine bağlı olarak değişir. Yaşı ilerleyen ve çeşitli sağlık problemleri olan kişilerde ameliyat gerekli tedbirler alınarak enseden ya da boyundan yapılabilir. Operasyonda kemik oluşumları temizlenir. Bu esnada ciltten itibaren mikroteknik kullanılarak sinir elemanlarına basan tüm patolojik yapılar emniyetli ve kibar bir şekilde temizlenmelidir. Operasyon sonrasında kişi dar kanalın seyrine göre fizik tedaviye ihtiyaç duyabilir. Özellikle servikal dar kanalın geç kalmış tedavisine bağlı olarak yürüme kabiliyeti azalan ya da tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan kişilerin operasyon sonrasında fizik tedavi alması yaşam kalitelerinin etkileyici bir şekilde yükselmesine yardımcı olabilir.