Bel ağrısı dünyada baş ağrısından sonra en sık görülen ağrıdır. Aşırı bel ağrısı kişilerin hayat kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Bel ağrısının birden çok nedeni olabilmektedir. Dinlenince geçen ağrılar en ufak bir harekette tekrar kendini göstermeye başladığında bel bölgenizde bir problem var demektir. Genellikle 35 ve 45 yaşlar arasında sık görülen bel ağrıları özellikle 60 yaşın üzerinde yaşlanmaya ve dar kanal hastalığına bağlı olarak daha da sıklaşmaktadır. Belin aşırı zorlanması, duruşta bozukluk gibi durumlar bel kaslarına, bağlarına ve eklemlerine hasar vermektedir. En çok görülen belirtiler genellikle bu ağrıların istirahat ile geçmesi ve fiziksel aktivite sırasında tekrar ortaya çıkmasıdır.
Bel Ağrısı Neden Ortaya Çıkar?
Bel ağrısı denildiğinde akla ilk gelen bel fıtığıdır. Ancak bel ağrılarının sadece bir kısmı bel fıtığı kaynaklıdır. Diğer nedenlerin arasında çeşitli kemik hastalıkları, travmalar, kireçlenme, tümörler gibi hastalıkların yanı sıra yanlış duruş, bel bölgesini aşırı zorlama ve bu bölgeye aşırı ağırlık bindirmektir. Ayrıca vücudun mide, böbrek ya da karaciğer gibi çeşitli iç organlarında yaşanan rahatsızlıklar da bel ağrısına neden olabilmektedir. Bel ağrısına neden olan diğer rahatsızlıkların arasında bir ayağın diğerinden daha kısa olması gibi doğumsal anomaliler de yer almaktadır.
Bel Ağrısında Ne Yapmalı?
Günlük fiziksel aktiviteler esnasında ya da otururken veya kalkarken belde ağrı meydana geldiğinde bu ağrının birçok nedeni olabilir. Ancak bu ağrıların çoğu genellikle kısa bir yatak istirahati ile ortadan kalkmaktadır. Duruşu düzeltmek, ağır bir şey kaldırırken çömelerek kaldırmak ve egzersiz yapmak bel ağrılarının önüne geçilmesinde yardımcı olmaktadır. Bel bölgesini terli tutmamak ve rüzgara maruz bırakmamak da alınacak önlemler arasındadır. Bel ağrısı için önerilen egzersizleri yaparak omurga üzerine binen yükün daha hafifletilmesi ve bel kaslarının güçlendirilmesi bel ağrılarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bu şekilde giderilemeyen bel ağrıları görüldüğünde ya da bel ağrısına yavaş yavaş bacak ağrısı da eklenmeye başladığında geç kalmadan uzman bir doktora muayene olmanız gerekmektedir. Böylece rahatsızlıklarınız ilerlemeden tedavi sürecine başlayabilirsiniz.