Bel ağrısı, bel fıtığının belirtileri arasında yer alsa da her bel ağrısının bel fıtığı olduğunu söylemek mümkün değildir. Uzun süreli bel ağrısı yaşayan kişiler bel fıtığı şüphesi ile doktora gittiklerinde başka bir hastalık ile de karşılaşabilirler. Buna karşılık hiçbir bel ağrısı çekmeyen kişilerde de bel fıtığı olabileceğini unutmamak gerekir.
Oluşma Şekli En Temel Fark
Bel fıtığı omurlar arasında bulunan ve disk adı verilen kıkırdak yapıların yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkar. Disk yapısı yer değiştirdiği zaman omurilik kanalındaki sinirler sıkışır ve bu durum bel fıtığının belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bel fıtığında bel ağrısı ile birlikte genellikle bacak ağrısı da gözlemlenir.
Bel ağrısı çeşitli etmenler ve hastalıklar sonucu ortaya çıkar. Yanlış pozisyonda durmak, hareketsiz kalmak, ters hareketler yapmak bel ağrısının en temel nedenleri arasındadır. Kas ve eklem zayıflığından kaynaklanan ve genellikle çevresel etmenler ile ortaya çıkan bel ağrıları mekanik bel ağrısı olarak tanımlanır.
Bel Ağrısı Tedavisi ve Bel Fıtığı Tedavisi
Bel ağrısının tedavisinde genellikle ağrıya neden olan hastalık tedavi edilir. Ağrının ortaya çıkmasında etkili olan çevresel etmenlerin, duruş ve aktivite bozukluklarının engellenmesi de tedavinin bir parçasıdır. Kilo vermek, spor yapmak ağrı tedavisinin parçasıdır. Kronikleşen ağrılarda istirahat, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi gibi yöntemler de tercih edilir. Bazen cerrahi tedavi de gerekebilir.
Hastaların bel ağrısı konusunda bilinçli davranmaları oldukça önemlidir. Uzun süren, tekrarlayan ya da hiçbir zaman tamamen geçmeyen bel ağrılarında mutlaka bir uzmana muayene olmak ve ağrının temel sebebinin bulmasını sağlamak gerekir.