Omurganın yaşlanması sonucunu boyun, bel ve sırt bölgesinde dar kanal hastalığı görülebilmektedir. Hastalık genellikle ileriki yaşlarda ortaya çıksa da, aşırı kilolu olanlar da risk altındadırlar. Belde görülen dar kanal hastalığı genellikle bacak ve ayaklarda uyuşma ve his kaybı, güçsüzlük ve karıncalanma gibi belirtilere sahiptir. Bu nedenle kolaylıkla bel fıtığı ile karıştırılabilmektedir. Hastalığın evresine göre teravi yöntemi de farklılık göstermektedir. Gelişen teknoloji sayesinde cerrahi müdahaleler daha emniyetli hale gelirken ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci de giderek kısalmaktadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dar kanal hastalığına sahip olan aşırı kilolu kişilerin öncelikle sağlıklı bir şekilde kilo vermesi gerekmektedir. Hastaların uzun yürüyüşler yapması da rahatsızlığın etkisini daha şiddetli hale getirmektedir. Omurgaya aşırı yük bindiren hareketlerden kaçınmak, ağır şeyler kaldırmamak ve ani hareketler yapmamak dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Günlük hayatta dikkatli davranmak ve omurga bölgesini korumak hastalığın daha da ilerlemesinin önüne geçmektedir. Ayrıca kilo veren hastalarda omurganın üzerine binen aşırı yük ortadan kalktığı için rahatlamalar yaşanmaktadır. Ayrıca hastalığın ilerlemesi yavaşlamaktadır. Hastalığın hangi evrede olduğuna göre tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Dar kanal hastalığının tedavisi genel olarak konservatif ve cerrahi müdahale olarak ikiye ayrılmaktadır. Hastalığın başlangıç seviyesinde olduğu durumlarda konservatif tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ağrı kesiciler, adale gevşeticiler, nonstreoid antienflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi konservatif tedaviler arasında yer almaktadır. Ayrıca yatak istirahati de hastalığın başlangıç seviyesinde yardımcı olabilmektedir. Konservatif yöntemleri ile iyileşmeyen hastalarda cerrahi müdahalenin gerekliliği söz konusudur. Dar kanal ameliyatında omuriliğe ve sinir elemanlarına yapılan baskıyı ortadan kaldırmak hedeflenir.