Bel Bölgesinde Dar Kanal Hastalığı (Lomber Dar Kanal)
13
Haz

Bel Bölgesinde Dar Kanal Hastalığı (Lomber Dar Kanal)

Omurganın bel kısmında yer alan ve beş adet omurdan oluşan bölgeye lombar adı verilmektedir. Burada disk, faset eklemleri ve bağ dokusu gibi yapılar da bulunmaktadır. Bu elemanların ortasında yer alan boşluğa ise spinal kanal adı verilmektedir. Spinal kanal halk arasında omurilik kanalı olarak da bilinmektedir. İçerisinde omurilik ve sinirler yer almaktadır. Bu kısımda aynı zamanda bacaklara giden sinirler de vardır. Zaman içerisinde omurlar arasındaki disklerin dejenerasyonu ile beraber disk yüksekliği azalmakta ve disk spinal kanala doğru bombeleşmektedir. Omur yapısında meydana gelen bu değişiklikler sonucu dar kanal hastalığı ortaya çıkmaktadır. Lomber dar kanal hastalığı halk arasında bel fıtığı ile çok sık karıştırılan bir rahatsızlıktır.

Belirtileri Nelerdir?

Lomber dar kanal her zaman belirtilere neden olmayabilir. Dar kanal ilerledikçe sırt bölgesinde ağrı, bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvet kaybı, tuvaleti tutmakta zorlanma ya da cinsel güç kaybı gibi belirtilere neden olabilmektedir. Bu belirtilerin en önemli özelliği ise bel fıtığı belirtilerine oldukça benzemeleridir. Ancak lombar dar kanal rahatsızlığı olan kişilerin yürüme mesafesinde önemli ölçüde kısalmalar meydana gelmektedir. Aynı şekilde merdiven çıkmak daha zor hale gelmektedir. Bu iki belirtisi ile bel fıtığından kolay bir şekilde ayrılabilmektedir. Dar kanal tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir rahatsızlıktır.

Tedavi Yöntemleri

Dar kanal rahatsızlığı olan kişilerde hatalığın durumuna göre farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.  Dar kanal rahatsızlığında tercih edilen ilk tedavi yöntemi yatak istirahati ile beraber ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç kullanımıdır. Burada amaç kişinin yaşam kalitesini yükseltmektir. Dar kanal rahatsızlığında tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi de fizik tedavidir. Ancak bu iki yöntemle uzun vadede yüz güldürücü sonuçlar alınamamaktadır. Çünkü bu tedavi yöntemleri dar kanal hastalığını ortadan kaldırmamaktadır. Bu tarz konservatif yöntemler ile başarı elde edilemediği durumlarda cerrahi tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Mikroteknikle İnternal Dekompresyon yöntemi kullanılarak kanal genişletilmekte ve omurilik ile sinirler üzerindeki bası ortadan kaldırılmaktadır. Dolayısıyla dar kanal hastalığı ortadan kalkmış olmaktadır.

By

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir