Bel bölgesinde bulunan omurların arasında yer alan disklerin dış bölgesindeki sert tabakanın yırtılması ve iç kısımdaki yumuşak maddenin dışarıya taşması sonucu bel fıtığı patlaması ortaya çıkmaktadır. Diskin dış, sert yüzeyinin yırtılması ile beraber iç kısımda yer alan yumuşak madde dışarı çıkarak omurilik ve sinir köklerine baskı yapmaktadır. Bu baskı sonucunda ise bel ve bacak ağrıları ortaya çıkar. Bel fıtığının patlaması bazı hastalarda dayanılmaz derecede ağrılar yapabilmektedir.
Belirtileri
Bel fıtığı patlaması sonucu ortaya çıkan en rahatsız edici belirti ağrılardır. Bel bölgesinde yaşanan ağrılar bacak bölgesinde de kendini göstermektedir. Bacaklarda ağrı ile beraber uyuşma ve güç kaybı da görülebilmektedir. Bel fıtığının ileriki aşamalarında görülen cinsel fonksiyonlarda bozukluk, fiziksel aktivitelerde aşırı kısıtlanma, idrar tutamama – yapamama ya da büyük abdesti yaparken zorluk çekmek veya altına kaçırmak fıtık patlamasının belirtilerinden bazılarıdır. Son evreye gelmiş rahatsızlıklarda bacaklarda felç meydana gelebilmektedir. Bu gibi belirtileri yaşayan kişilerin geç kalmadan uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. MR ve bilgisayarlı tomografi gibi yardımcı aletler ile kesin tanı konulduktan sonra tedavi sürecine doktor tarafından karar verilmektedir. En iyisi çok gecikmeden işinin uzmanı doktor bulunarak bir an önce gereken müdahalenin yapılmasıdır.
Tedavi Süreci
Durumu müsait olan hastalara öncelikle ilaç ve yatak istirahati önerilmektedir. Bel fıtığı tedavisinde ameliyat en son seçenek olarak değerlendirilmektedir. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçların başarısız olduğu durumlarda ise hastalara fizik tedavi yöntemleri önerilmektedir. Fizik tedavi önemli bir tedavi yöntemidir ve ameliyat gerekmeyen hastaların yaşam kalitesini genellikte yükseltmektedir. Hastalığın en ileriki seviyelerinde ise cerrahi müdahale seçeneği kaçınılmaz olmaktadır. Gelişen teknoloji ve tecrübe ile birlikte hastanın vücuduna çok az bir müdahale ile büyük bir verim elde edilmektedir. Minimal invaziv yöntemler hastaları rahatsız etmeden tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Bu tedavilerin sonucunda bel fıtığı rahatsızlığından kurtulan hastaların yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerekmektedir. Hastalığın tekrarlamaması için günlük hayatta değişiklikler yapılmalı ve bel kaslarını güçlendirici egzersizler düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.