Bel fıtığı denince akla ilk gelen şeylerden birisi de ameliyattır. Ancak genel kanının aksine fıtık rahatsızlıklarının büyük bir çoğunluğu için ameliyat gerekmez. Bel fıtığının ameliyat dışında da farklı tedavi yöntemleri bulunur. Doktorlar genel olarak ameliyat seçeneğini en son çare olarak düşünür. Eğer fıtık başlangıç aşamasında ise büyük bir ihtimalle ameliyat gerekmez. Bu fıtıklar için çeşitli egzersiz programları, istirahat, ergonomik önlemler, ilaç tedavisi uygulanır. Bazı hastalara özel duruş eğitimi almaları tavsiye edilir. Bu yöntemlerin dışında nükleoplasti ya da nükleoliz gibi bazı kapalı ameliyat yöntemleri de fıtık tedavileri arasında yer almaktadır.
Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekmez
Bel fıtığının ameliyat gerektirdiği durumlar uzman doktorlar tarafından bilinir. Bel fıtığından muzdarip hastaların büyük çoğunluğuna konservatif tedavi dediğimiz cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanırken az bir hasta grubuna ameliyat gerekir. Bel ağrısı olanların bir bölümü birkaç günlük yatak istirahati ile bu ağrılardan kurtulabilirler. Ayrıca bir süre bel kaslarını zorlayıcı hareketlerden kaçınmak da yardımcı olacaktır. Genel olarak bu önlemler sonucunda ağrının şiddetinde bir hafifleme gözlemlenebilir. Ancak bu gibi kişinin kendi yapabileceği şeylerden ve diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığında ve ağrının hafiflemesi yerine artması durumlarında ameliyat gerekebilir.
Ameliyat Gerektiren Durumlar
Doktorlar genel olarak ameliyatın zorunlu olmadığı durumlarda ameliyat seçeneğini göz önünde bulundurmazlar. Ancak bel fıtığı olan kişilerin bir ya da her iki bacağında fıtığa bağlı güç kaybı geliştiğinde, düşük ayağa veya güç kaybına bağlı yürüme zorlukları ortaya çıktığında, inatçı bir ağrının bulunduğu fıtıklarda ya da uzun süreli tedavi sonucunda herhangi bir sonuç elde edilemediğinde operasyon gerekli olabilir. Bel fıtığının bu safhaları hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren, sosyal ve iş hayatını sekteye uğratan durumlardır. Hastaların istenmeyen bu durumdan kurtulabilmeleri ve sağlıklarına tekrar kavuşabilmeleri için cerrahi müdahale gerekebilir. Gelişen teknoloji sayesinde fıtık ameliyatlarının daha kolay hale gelmesi ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin daha da kısalması hastaların kaybettikleri yaşam kalitesine hızlı bir şekilde geri dönmelerini sağlamaktadır.