Dar Kanal Hastalığı İlaç ile Tedavi Edilebilir Mi?
02
Haz

Dar Kanal Hastalığı İlaç ile Tedavi Edilebilir Mi?

Halk arasında dar kanal hastalığı olarak bilinen spinal stenoz rahatsızlığı omur kemiklerinin ortasında bulunan omur kanalının farklı yönlerden daralması sonucu meydana gelen bir bozukluktur. Bu kanalın çapı boyun, sırt ve bel bölgesinde farklılık göstermektedir. Dar kanal rahatsızlığı özellikle yaşın ilerlemesi ile beraber içerisinde bulunan bağların kalınlaşması, kireçlenme kaynaklı çıkıntılar, fıtık ve tümörlerin yanı sıra travma sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Dar kanala en sık L2-L5 bel bölgesi ve C4-C7 boyun bölgesinde rastlanmaktadır. Bazı hastalarda ise dar kanal rahatsızlığı doğuştandır. Normale göre omurilik kanalları daha dar olan kişilerin yaşları ilerledikçe bu rahatsızlığa yakalanma riski daha yüksektir.

Dar Kanal Belirtileri

Dar kanalın belli başlı bazı belirtileri bulunmaktadır. Ancak dar kanal herhangi bir belirti olmadan da senelerce ilerleyebilir. Dar kanalın belirtileri bel fıtığı belirtileri ile kolay bir şekilde karıştırılabilmektedir. Sırtta ve bacaklarda ağrı ya da his kaybı, uyuşukluk hissi ve idrar kaçırma gibi belirtiler dar kanal hastalarında ortaya çıkabilen belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca tıpkı bel fıtığında olduğu gibi uzun süre ayakta duran kişilerin yakınmaları daha da artmaktadır. Bu tarz belirtileri olan kişilerde öne eğilmek yakınmaların şiddetinin hafiflemesini sağlamaktadır. Çünkü bu hareket spinal kanalın çapını daha geniş hale getirmektedir.

Dar Kanal Tedavisi

Dar kanal tedavisi rahatsızlığın ilerleme durumuna göre değişiklik göstermektedir. Prensipte doktorlar ilk tedavi yöntemi olarak cerrahi olmayan yöntemlere başvurmalıdır. Başlangıç düzeyindeki rahatsızlıklarda anti-enflamatuar ilaçlar veya ağrı kesiciler ile hastanın yaşadığı yakınmaların önüne geçilebilmektedir. Hastalığın biraz daha ileri olduğu durumlarda ise fizik tedavi yardımcı tedavi yöntemi olarak uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri hastalığı tedavi etmek yerine ilerlemesini yavaşlatan koruyucu yöntemlerdir. Rahatsızlığın çok fazla olduğu ya da bu tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda ise son çare olarak cerrahi müdahale gerçekleştirilmektedir.

By

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir