Zaman içerisinde omurlar arasında yer alan diskler dejenere olmakta, su içerikleri azalmakta ve esnekliğini kaybetmektedir. Bu olay ile beraber disk yüksekliği azalmakta ve daha sert hale gelen diskin omurilik kanalına doğru bombe yapmasına neden olmaktadır. Kıkırdak dokunun dejenere olmasıyla beraber eklemlerin kemikleri ve bağları kalınlaşarak spinal kanal içindeki anatomik yapılara baskı yapmaya başlamaktadır. Bu da dar kanal sorununa neden olmaktadır. Spinal kanalı çevreleyen kemiklerin zaman içerisinde kalınlaşması ve içinden geçen sinir elemanlarına bası yapmasıyla beraber dar kanal hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Nerelere Etki Eder?
Kanal daralmasının meydana geldiği bölgeye göre etki ettiği kısım da değişiklik gösterebilmektedir. Dar kanal rahatsızlığı en sık L2-3, L3-4 ve L4-5 omurları seviyesinde görülmektedir. En az rastlanan ise L1-2 ile L5-S1 seviyeleridir. Dar kanalın meydana geldiği bölgede baskı hissi artmaktadır. Bu rahatsızlık özellikle alt vücudu etkilemektedir. Başlarda sırt ağrısına neden olan bu rahatsızlık aynı zamanda uyluk ve kalça bölgesinde de uyuşmaya neden olmaktadır. Ayrıca daralmanın ilerlediği durumlarda ise ayaklarda da kanal daralmasının etkileri görülmektedir. Dar kanal hastalığı, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlıktır. İleri evrelerde ise bacaklarda felç görülmesine kadar ciddi bir hal alabilmektedir. Bu nedenle dar kanal rahatsızlığının daha ilerlemeden kontrol altına alınmasını tavsiye ediyoruz.
Bel Fıtığından Farkları
Dar kanal rahahatsızlığı ile bel fıtığı kolay bir şekilde karıştırılabilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise her iki sorunun da benzer belirtilere neden olmasıdır. Her iki rahatsızlıkta da bacaklarda ağrı, hissizlik ya da güç kaybı meydana gelebilmektedir. Dar kanalın belirtileri genellikle her iki ayakta birden meydana gelmektedir. Bel fıtığında ise belirti ve bulgular çok nadir olarak her iki ayakta birden görülebilmektedir. Sadece bir ayakta meydana gelen güç kaybı ve uyuşma hissi dar kanal ile bel fıtığının birbirinden ayrılması konusunda yol göstermektedir. Ayrıca dar kanal rahatsızlığı olan kişiler bel fıtığı olanların aksine daha sıklıkla bozuk bir postürde yürüyebilmektedir.